Ongezond aanbod van eten: fast food of junk food
Er is beperkt bewijs dat beschikbaarheid van eetgelegenheden met ongezond voedselaanbod, ook wel fast food genoemd of junk food, bijdraagt aan overgewicht vooral in achterstandswijken. Een gezondheidsbeschermende maatregel kan daarom zijn om juist dit soort fast food ketens te weren uit achterstandbuurten met het idee dat daarmee de mensen in de wijken gezonder gaan eten. Dan moet er wel een aanbod zijn van gezonde voeding in die wijken.
Amerikaanse onderzoekers hebben gekeken hoe de beschikbaarheid van gezonde of ongezonde voeding de voedingsgewoonten beïnvloedde. Daarvoor gebruikten de onderzoekers de gegevens van een andere studie de zogenaamde CARDIA study (Coronary Artery Risk Development in Young Adults). De CARDIA studie was een cohort studie bij jong volwassenen (18-30 jaar) waarbij door middel van geografische informatie systeem gedurende een langere periode informatie werd verzameld over het voedselaanbod in het gebied waar de CARDIA studie werd uitgevoerd.
Er werd gekeken naar fast food consumptie, dieet kwaliteit, fruit en groentegebruik, supermarkt en groentewinkel beschikbaarheid en de vestiging van fast food gelegenheden. Er werd gekeken naar de beschikbaarheid op persoonsafstand, en er was een verdeling gemaakt in de afstand tot een bovenbeschreven eetgelegenheid. Minder dan één kilometer, 1-3 km, 3-5 km, 5-8 km van de woning van de deelnemers aan de oorspronkelijke studie. Er was voor allerlei verstorende factoren gecorrigeerd in de analyse, zoals allerlei individuele sociodemografische karakteristieken van de studiedeelnemers, de mate van achterstand van de wijken, en inkomen van de studiedeelnemers.
Wat bleek nu.
Het eten van slechte voeding (fast food) was sterk gebonden aan de beschikbaarheid van een fast food eetgelegenheid vooral als het dicht bij de woning van de studiedeelnemer was gelegen (minder dan 3 km). Echter de beschikbaarheid van een supermarkt had geen enkele relatie met de kwaliteit van de gebruikte voeding en de beschikbaarheid van een groentewinkel had een onduidelijke invloed.
Conclusie
De conclusie van dit onderzoek was dat er dus bewijs is dat mensen die dichtbij een fast food eetgelegenheid wonen, ongezonder eten, maar dat de beschikbaarheid van winkels met gezonde voeding een onduidelijk effect hadden.
De roep om gezondheidsbeschermende maatregelen wordt steeds sterker. Zo is het rookverbod in horeca gelegenheden een gezondheidsbeschermende maatregel die veel effect sorteert om mensen het roken te ontmoedigen. Dat geldt dus min of meer ook voor het aanbod van ongezond eten.
Boone-Heinonen J, Gordon-Larsen P, Kiefe CI, et al. Fast food restaurants and food stores. Arch Intern Med. 2011; 171: 1162-1170
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten