Het onderzoek werd uitgevoerd in Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het was een zogenaamde pragmatische, cluster gerandomiseerde parallel groep trial waarbij bij 343 huisarts praktijken personen vanaf 40 jaar tot 70 jaar zonder bekende diabetes werden gescreend op het voorkomen van diabetes. De dan nieuw ontdekte mensen die diabetes hadden werden ingedeeld in een groep die intensief werd behandeld en een groep die op de gebruikelijke manier werd behandeld.
In de intensief behandelde groep werd leefstijl adviezen gegeven, en behandeling voor de verschillende risicofactoren gestart vanaf een HbA1c gehalte van 6,5%, een systolische bloeddruk vanaf 120 mmHg en een totaal cholesterol vanaf 3,5 mmol/l. Iedereen met een behandeling voor de bloeddruk kreeg routinematig aspirine voorgeschreven.
De belangrijkste uitkomst van het onderzoek was het ontstaan van een hart- of vaatziekte inclusief een revascularisatie of een onderbeen amputatie.
De gemiddelde follow-up duur was 5,3 jaar en de gemiddelde leeftijd was 60,3 jaar. Er werden 3057 mensen met niet ontdekte diabetes in de studie meegenomen. Bij de start van de studie hadden 6% van de mensen een hartinfarct doorgemaakt, de gemiddelde BMI was 31,6, de gemiddelde systolische bloeddruk 150 mmHg, het gemiddelde cholesterol gehalte 5,6 mmol/l en het gemiddelde HbA1c 6,6%.
De verbetering van het HbA1c, het cholesterol gehalte en de bloeddruk was significant beter in de intensief behandelde groep. De incidentie van een eerste hart- of vaatziekte was 7,2% (dat is 13,5 per 1000 persoon jaren) in de intensief behandelde groep en 8,5% (dat is 15,9 per 1000 persoon jaren) in de gebruikelijk behandelde groep. De totale sterfte was 6,2% in de intensief behandelde groep versus 6,7% in de gebruikelijk behandelde groep (11,6 per 1000 persoon jaren versus 12,5 per 1000 persoon jaren). De gevonden relatieve risico vermindering voor de intensief behandelde groep voor hart en vaatziekten van 0,83 (17% relatieve reductie) en voor totale sterfte van 0,91 (9% relatieve reductie), waren statistisch niet significant.
De onderzoekers stellen dat de intensieve behandeling van de door screening ontdekte mensen met diabetes statistisch gezien niet betere uitkomsten gaf dan de routinematig behandelde mensen met nieuw ontdekte diabetes. De interventie toont wel aan dat het mogelijk is om een screening op deze manier uit te voeren en in huisarts praktijken een intensieve behandeling te starten. De kleine verschillen laten ook zien dat de gebruikelijke zorg in de drie landen al zo goed is dat er maar weinig winst is te behalen met een intensievere aanpak. Tenslotte is het geruststellend dat een intensieve behandeling van diabetes met het doel om het HbA1c onder de 6,5% te krijgen niet gepaard ging met een verhoogde sterfte, zoals in andere studies was gezien.
Wat leren wij nu van dit onderzoek. Stapsgewijze screening zoals die in deze studie werd uitgevoerd, is haalbaar en leidt in alle gevallen tot een goede behandeling in de drie genoemde landen. Bij een intensieve behandeling is nog enige winst meer te behalen. Het is spannend om met de tijd te lezen of deze studie ook kosten effectief is geweest. Het geeft nog steeds geen enkel antwoord of screenen op diabetes zinvol is.
Griffin SJ, Borch-Johnsen K, Davies MJ, Khunti K, Rutten GE, Sandbæk A, Sharp SJ, Simmons RK, van den Donk M, Wareham NJ, Lauritzen T. Effect of early intensive multifactorial therapy on 5-year cardiovascular outcomes in individuals with type 2 diabetes detected by screening (ADDITION-Europe): a cluster-randomised trial. Lancet. 2011 9; 378: 156-67
Geen opmerkingen:
Een reactie posten