donderdag 28 juli 2011

Vroege en lange termijn effecten of maag-omleiding operaties bij mensen met en zonder diabetes en met een fors overgewicht

Er bestaat een groep mensen met of zonder diabetes, waarbij het overgewicht een dusdanig onoplosbaar probleem is, dat er gezocht wordt naar een chirurgische oplossing. Op dit moment wordt de voorkeur gegeven aan een omleiding van de maag een zogenaamde Roux-en-Y maag bypass afgekort RYGB.

In het onderzoek van Camastra et al werd gekeken naar de korte en langere termijn effecten van deze operatie bij mensen met een fors overgewicht en met of zonder type 2 diabetes. De onderzoekers waren nieuwsgierig of naast de directe effecten van het gewichtsverlies nog andere diabetes specifieke mechanismen een rol speelden bij de gewichtsafname na de operatie. Daarvoor werden 25 mensen bestudeerd die voor de operatie een enorm overgewicht hadden. De gemiddelde Body Mass Index, het gewicht gedeeld door de lengte in het kwadraat, was 51,7 Kg/m2 en 13 van de 25 mensen hadden type 2 diabetes. Men heeft bij deze mensen de insuline gevoeligheid gemeten( M-waarde van de euglycemische clamp), het calorieverbruik, de endogene glucose productie, de lipolyse en de beta-cel functie (de acute insulinerespons op een glucose bolus).

Alle mensen met het enorme overgewicht vertoonden de typische metabole afwijkingen, namelijk een enorme insuline resistentie, een verstoorde glucose verwerkingen een verhoogde endogene glucose productie, lipolyse en metabolisme. Al snel na de operatieve ingreep daalden de glucose en insuline niveaus en verminderde het energieverbruik. De afbraak van vetten was sterk verhoogd. Na 1 jaar zag men dat alle mensen die diabetes hadden geen medicatie meer nodig hadden voor hun diabetes, de gemiddelde HbA1c daalde naar 5,4% (36 mmol/mol) de insuline resistentie verminderde, en alle andere metabole stoornissen verdwenen maar wel parallel aan de mate van gewichtsvermindering. Alle effecten zijn daarom alleen toe te schrijven aan de gewichtsvermindering en niet omdat er nog andere mechanismen een rol spelen.

De operatieve ingreep is heel succesvol gebleken bij de behandeling waarvoor het was bedoeld, namelijk gewichtsvermindering. Bovendien waren alle mensen die diabetes hadden vrij van medicatie een jaar na de operatie.



S. Camastra, A. Gastaldelli, A. Mari, S. Bonuccelli, G. Scartabelli, S. Frascerra, S. Baldi, M. Nannipieri, E. Rebelos and M. Anselmino, et al. Early and longer term effects of gastric bypass surgery on tissue-specific insulin sensitivity and beta cell function in morbidly obese patients with and without type 2 diabetes. Diabetologia 2011; 54: 2093-2102

Geen opmerkingen:

Een reactie posten